Skutočný príbeh o rodine, ktorá vďaka mojej práci žije kvalitnejší život

Kvalitný finančný poradca je na celý život a naozaj kvalitný finančný poradca je na nezaplatenie. Nájsť takého je náročné, ale ak takého máte, je to pre vás lepšie ako výhra v lotérii, vážte si ho.

person

Autorom blogu je Tomáš Maga: Financiám sa venujem roky viac ako na plný úväzok, aby som dokázal skutočne pomáhať svojim klientom, nielen s nimi uzatvárať zmluvy.
Dátum napísania: 04.03.2024
Posledná aktualizácia: 06.03.2024

facebook
Skutočný príbeh o rodine, ktorá vďaka mojej práci žije kvalitnejší život

Z dvadsaťtisíc finančných sprostredkovateľov nájsť odborníka je takmer nemožné

Dnes je na trhu vyše dvadsaťtisíc sprostredkovateľov, no veľká časť z nich sú iba obyčajní predavači bez kvalifikácie alebo len so slabými odbornými vedomosťami, ktorí ponúkajú pár finančných produktov. Vo svojej naivite sú často aj sami obeťami manipulácie ortodoxných MLM firiem s nekonečnými a nedosiahnuteľnými kariérami.

Tí najlepší finanční sprostredkovatelia len krútia očami nad motivačno-sektárskymi praktikami MLM sietí... Tieto praktiky sa každému rozumnému človeku prirodzene priečia, a práve preto, naopak, neprezentujú spoločnosti, ale prezentujú výlučne seba, svoje služby a nikdy sa neskrývajú za cudziu značku a logo.

Ako môže finančný sprostredkovateľ pomôcť, ak robí svoju prácu poctivo a odborne – príbeh rodiny Dobákovcov

Dnes vám rozpoviem príbeh o jednej rodine, ktorej som výrazným spôsobom zmenil život k lepšiemu, ich kvalita života sa vďaka mojej práci výrazne zvýšila. Reč je o Dobákovcoch, rodine, ktorej spravujem financie už 10 rokov.

Klientov som dostal na odporúčanie, stretli sme sa, odprezentoval som im moju službu, dohodli sme sa na spolupráci a urobil som s nimi finančnú analýzu, na základe ktorej som im vytvoril finančný plán na mieru. Aj keď v minulosti mali skúsenosti s inými poradcami, tak ako väčšina ľudí, ani oni nemali zmluvy nastavené správne.

Pri mojej práci je veľmi dôležité, aby mi klienti dôverovali. V tomto prípade bola spolupráca od začiatku skvelá, lebo pán Dobák si bol vedomý, že problematike nerozumie a keďže na mňa dostal kvalitnú referenciu od svojho brata, tak od začiatku bola spolupráca veľmi príjemná. Vďaka tomu, že mi zverili svoju dôveru, je ich život oveľa lepší, ale o tom až neskôr.

Aj toto je dôvod, prečo by klienti mali moje služby pravidelne odporúčať. Kto môže lepšie odporučiť moje služby ako samotný spokojný zákazník? Uvedomte si, že svojmu okoliu, priateľom či blízkym môžete výrazne pomôcť, pritom stačí tak málo. Garantujem vám, že väčšina z nich nemá financie nastavené tak ako práve moji klienti.

Tak ako väčšina, platili za rôzne poistky, zmluvy, ktoré neboli nastavené v ich prospech. Za najväčšie negatívum považujem to, že životné poistenie mali nastavené len na 20 rokov. Boli to mladí ľudia, a poradca, ktorý im poistenie uzavrel, nepozeral na potreby svojich klientov, pozeral len na svoje vrecko, aby predal produkt. Alebo sa v problematike vôbec nevyznal, neviem.

  • Poznámka: Poistenie je potrebné nastaviť vždy do dôchodkového veku, to je zásada, ktorú učím každého nováčika. Dôvodom je možné zhoršenie zdravotného stavu, po skončení zmluvy v 20. roku by ich nová poisťovňa mohla odmietnuť poistiť pre zlý zdravotný stav – preto sa životné poistenie nastavuje vždy až do dôchodkového veku poistených osôb!

Pôvodný poradca im dokonca povedal, že hypotéka im nevyjde. Dosť divné, keďže nakoniec si ju vyriešili po vlastnej osi. To bolo ešte predtým, ako spoznali mňa.

  • Poznámka: S ich pôvodným poradcom a jeho šéfom som mal v minulosti tú česť stretnúť sa osobne. Pán poradca sa pýšil históriou cudzej značky, mňa a spoločnosť, v ktorej som pracoval zosmiešňoval. Aj keď bol vo financiách výrazne dlhšie ako ja, odborne mi nesiahal už vtedy ani po členky. Vo svojom podnikaní využíval nekorektné obchodné praktiky. Prešlo pár rokov a on je dnes rovnako nekompetentný ako bol. Jediný rozdiel je, že  ja mám dnes silnú reputáciu odborníka, ktorú on mať nikdy nebude.

Nastavil som im správne životné poistenie, sporenie na dôchodok, druhý a tretí dôchodkový pilier, poistenie nehnuteľnosti a poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú zamestnávateľovi. Po čase sme riešili poistenie auta, refinanc a konsolidáciu existujúcich úverov atď. Ako sa im životná situácia menila, prišli deti, portfólio sa v čase menilo a upravovalo. Áno, menilo sa aj nastavenie krytia v životnom poistení.

  • Poznámka: Poradca, ktorý tvrdí, že treba urobiť jednu zmluvu a nechať ju celý život je absolútne nekompetentný. Tak ako sa neustále mení finančný trh, produkty, menia sa aj potreby a situácia klientov, preto je dôležité tieto zmeny so svojím finančným poradcom konzultovať a nastaviť portfólio na aktuálnu situáciu.
  • Vysvetlenie: Keď sa poisteným osobám nezmenil zdravotný stav, je možné osoby prepoistiť. Je to vhodné najmä v prípadoch, keď nový produkt pokrýva viac rizík za výhodnejšiu cenu, čo bola táto situácia. Treba myslieť aj na akceptáciu čakacích dôb poistenia – aby boli poistené osoby kryté nepretržite.

Poučka, že kvalitný poradca by sa vám mal ozvať každý rok, alebo dokonca 2x ročne, neplatí

Svojich klientov zbytočne neotravujem, sú obdobia kedy sa klientom neozvem aj 3 roky. To ale neznamená, že sa o nich nestarám. Spoluprácu máme nastavenú tak, že ak niečo potrebujú, ozvú sa sami.

Ak sa na trhu udeje niečo zásadné, čo sa ich vyslovene týka, vtedy sa ozývam aj ja. Niekedy proaktívne – píšem im, inokedy pasívnou formou prostredníctvom email newslettra. Ale stále u klientov platí, že ak sa neozvem, ale niečo ich zaujíma, alebo chcú niečo prekonzultovať, môžu ma kontaktovať a som im plne k dispozícii.

Poradcovia, ktorí pri vetách vyššie nesúhlasne krútia hlavami, zrejme nemajú v portfóliu 300+ klientov a vo svojom odbornom tíme 50+ spolupracovníkov, ktorým je potrebné sa systematicky venovať. Pre mňa osobne je kľúčový práve osobný rozvoj, moja odbornosť a moje znalosti. Toto sú atribúty, ktoré sú pre klienta najväčšou pridanou hodnotou. Nezvyknem „páliť čas“ vysedávaním s klientmi a popíjaním kávy, pri ktorej sa z 80% času rozoberajú nepodstatné veci.

Ale vráťme sa k téme. Ako roky plynuli, Dobákovci ma kontaktovali s tým, že uvažujú o kúpe domu. Za tie roky ako som s nimi začal spoluprácu, vystriedal som niekoľko maklérskych spoločností a dobre som urobil, pretože keby som bol zadubený ako väčšina poradcov, tak rodine Dobákovcov nedokážem pomôcť. V tom období začínal covid a rodina si uvedomovala, že malý dvojizbový byt je pre 4 ľudí nepostačujúci. Hlavne  pre deti, ktoré rýchlo rastú a potrebujú viac priestoru a súkromia.

Rodina si chcela kúpiť rodinný dom, byt si však chceli ponechať, pokiaľ by to bolo možné. Problém však bol, že rodine nevychádzal úverový rámec. Hypotéku by im v potrebnej výške nikto nedal. Keďže ale išlo o lojálnych klientov a rodinu, ktorej spravujem financie komplexne, tak som im povedal, že im to vybavím, ale musia urobiť všetko tak, ako im poviem. Vybavil som a byt im ostal. Aj napriek tomu, že im to nevychádzalo, aj napriek tomu, že kritériá v bankách pre poskytovanie úverov sa v danom období výrazne sprísnili. Komplikáciou bolo aj to, že predávajúci bol v zahraničí. Všetko som vybavil tak, ako som im na začiatku povedal. A ako sa mi to podarilo? Veľmi dobre poznám metodiku a schvaľovacie procesy bánk a viem vybaviť aj veci, ktoré vám väčšina poradcov nevybaví.

Rodina žije v dome už niekoľko rokov. Ceny nehnuteľností odvtedy vzrástli, takže hodnota ich majetku narástla. Ich kvalita života sa výrazne zvýšila, deti majú veľký dvor, bazén, majú rôzne domáce zvieratá, pán Dobák má dielňu, v ktorej majstruje a niekedy vyrába aj hračky pre deti. Ocenili to aj počas pandémie, nemuseli byť zatvorení v malom byte.

Pred pár dňami som ich bol znova pozrieť, urobil som s nimi servisné stretnutie. Budem aktualizovať ich portfólio, bavili sme sa o sporeniach pre deti a nosnou témou bol aj dôchodok. Povedal som im, že ak sa uskromnia a začnú investovať väčšie čiastky ako doteraz, pán Dobák:

  • môže ísť do dôchodku už v 60tke
  • môže mať vytvorený pasívny príjem až 2 tisíc eur mesačne. 

Otvorene mi povedal, že netušil, že z jeho príjmu by bolo niečo také vôbec možné. Jeho pani manželka, ktorá je o 7 rokov mladšia, môže ísť teda do dôchodku už v 53. roku života. Všetko však záleží hlavne od nich a od dodržiavania pravidiel dlhodobého investovania.

Vďaka tomu, že so mnou spolupracujú, majú život o akom snívali a teším sa na ďalšie desiatky rokov spolupráce, pretože kvalitný finančný poradca je na celý život!

A čo vy? Máte odborníka, ktorý vám spravuje majetok? Ak chcete využívať moje služby, som racionálna voľba. 😉

 

Chcem s Vami spolupracovať.

Nie ste si istý, či spravujete svoje financie pre Vás tým najvýhodnejším spôsobom? Rád vám pomôžem.

Pôsobím po celom Slovensku

Kontakt