Praktický návod ako najvýhodnejšie investovať 100 Eur mesačne - odborné porovnanie dostupných možností

Na internete dnes nájdete množstvo možností ako investovať peniaze. Ktoré sú však skutočne efektívne, ziskové? Aká je pridaná hodnota produktu ktorý ste si zakúpili?

person

Autorom blogu je Tomáš Maga: Financiám sa venujem roky viac ako na plný úväzok, aby som dokázal skutočne pomáhať svojim klientom, nielen s nimi uzatvárať zmluvy.
Dátum napísania: 15.04.2021
Posledná aktualizácia: 06.09.2023

facebook
Praktický návod ako najvýhodnejšie investovať 100 Eur mesačne - odborné porovnanie dostupných možností

Ako investovať svoje peniaze?

Modelový príklad:

Povedzme, že chcete investovať čiastku 100 Eur. Na obdobie 25 rokov. Investovať sám? Cez banku? Cez makléra?

100 x 12 mesiacov x 25 rokov = 30 000 €  to je vklad ktorý plánujete vložiť.

U makléra zaplatíte vstupný poplatok povedzme 3%, čo činí 900 Eur. V banke zaplatíte vstupný poplatok 0 Eur, ak zrušíte investíciu do 3 rokov, zaplatíte výstup vo výške 3%. 

Ktorú investíciu by ste si vybrali?

Tip: Pozrite sa na dostupné spôsoby, ako investovať peniaze

Poplatky pri investovaní, zdaňovanie

Transakčné poplatky:

Každý nákup, predaj, pokyn niečo stojí. Tiež môžete mať poplatky za konverziu meny, pripísanie výnosu z dividendy atď. Zaujímajte sa aj o tieto náklady.

Manažérske poplatky:

Vybrali by ste si radšej investíciu, kde zaplatíte vstupný poplatok 900 Eur naraz a priebežné poplatky sú na úrovni 0,6% ročne, alebo investíciu, v ktorej vstupný poplatok nemáte, ale platíte priebežný poplatok 1,2% ročne? Porozmýšľajte. "Správnu" odpoveď sa dozviete v tabuľke nižšie.

Manažérsky poplatok je poplatok, ktorý sa strháva za správu vašeho majetku každý rok. Strháva sa každý kvartál alikvotnou čiastkou z ročného manažérskeho poplatku, tu však pozor, na trhu sú aj spoločnosti, ktoré pôsobia dojmom, že majú nízky manažérsky poplatok, v skutočnosti ho však majú zapísaný ako kvartálny poplatok, namiesto skratky p.a. uvádzajú p.q., aby pôsobili lacnejšie.

Výkonnostný poplatok: 

Niektoré spoločnosti a mnohé fondy si účtujú aj tento poplatok. Väčšinou vo výške 10 až 20%. Tento poplatok sa strháva ročne z výnosu vašej investície, respektíve z dosiahnutého nadvýnosu oproti minulosti. Dá sa nastavovať rôzne, či už na základe úrokovej sadzby, benchmarku nejakého fondu a podobne.

Administratívne poplatky:

Áno, aj v dnešnej dobe online sveta, je stále veľa spoločností, ktoré si účtujú aj takéto poplatky. V mnohých prípadoch nie sú zanedbateľnou položkou.

Zdaňovanie: 

Je vaša investícia oslobodená od platby dane? Neviete? Preverte si to

Pri ETF fondoch sú vklady, ktoré držíte nad jeden rok, oslobodené od platby dane. Pri bankových fondoch a slovenských správcoch vám dane stŕhajú automaticky. Pri rôznych dividendových fondoch sa môžu dane vyšplhať až na 35% z výnosu plus 7% zdravotné poistenie.

Tip: Pozrite si článok o ETF fondoch, aké poplatky sú pri nich účtované, kedy sa oplatia atď.

Porovnanie + modelový príklad

Poďme si urobiť porovnanie:

*Na trhu je množstvo bankových produktov, takže sa nedá porovnávať všetky naraz, rovnako makléri si vedia výšku niektorých poplatkov ľubovoľne meniť, preto prepočet slúži len ako ilustratívny príklad. Spoločnosti Finax a Partners Investments majú poplatky fixne dané, vstupné poplatky sa dajú variovať. Napríklad pri Finaxe si výšku vstupného poplatku nastavuje maklér, ak makléra obídete a uzatvoríte si produkt sami cez web Finaxu, splácate vstup priebežne vo výške 1% z cieľovej sumy, počas celého obdobia.

 

  Portfólio investičného špecialistu Banka Finax Partners Investments
Vstupný/Výstupný 3% jednorázovo 0% / 3% 1,2% priebežne plus poplatok poradcu aký si nastaví od 0-do 4% 2,5%
Transakčný 0,3%      
Manažérsky 0,72% p.a. 1,33% p.a. 1,2% 1,2% p.a.
Výkonnostný       12%
Administratívny   áno, vedenie účtu, nepočítame do výpočtu    
Zdaňovanie nie áno, 19% z výnosu nie nie

 

Povedzme, že každý fond by zarobil rovnako 9% p.a. Z každého vkladu odpočítame vstupné a transakčné poplatky a z každého výnosu odpočítame manažérske, výkonnostné poplatky a dane.

Modelový príklad sporenie 100 Eur mesačne:

  Portfólio investičného špecialistu Banka Finax Partners Investments
Vstup 900€ jednorázovo 0 1,20 mesačne 750 € jednorázovo
Transakčný 0,30 mesačne      
Manažérsky 0,72% p.a. 1,33% p.a. 1,20% p.a. 1,20% p.a.
Výkonnostný       12%
Daň z výnosu   19%    
Spolu: 93 632 € 70 073 € 87 152 € 80 630 €

Poznámka: Poplatky už obsahujú DPH

* každý fond, ktorý správca nakupuje, obsahuje ešte poplatky daného fondu. Pri Etf je to štandardne 0,2% p.a. ale môžu byť aj drahšie. Tieto poplatky sme nezapočítavali. 

* Finax sme počítali za predpokladu, že si ho klient uzavrie sám, bez makléra. S maklérom by mu vznikli ešte ďalšie náklady až do výšky 4%, poplatok ktorý sme zapísali ako vstupný, je v skutočnosti nákupný poplatok za transakcie nižšie ako 1000 eur, Finax ho pomenovalo ako vstupný, alebo nákupný poplatok

* porovnávali sme jeden z najlacnejších bankových produktov, štandardne sú priebežné poplatky na takýchto produktoch výrazne vyššie

O koľko by sa zvýšila hodnota investície, ak by sa vstupný poplatok zainvestoval?

Aby sme boli úplne korektní, započítajme aj vstupné poplatky, respektíve čo by sa stalo, keby sme ich neplatili a tieto peniaze zainvestovali:

  Portfólio investičného špecialistu Banka Finax Partners Investments
Ušlý zisk zo vstupného poplatku: 5 675 €   1058 € 3 575 €

Pomer akcií v sporení a celková alokácia portfólia: 

Hodnotu účtu môže taktiež výrazne ovplyvniť to, aký pomer máte v akciách. Na dlhodobé horizonty odporúčame 100% akciové portfólio. Tiež si dajte pozor, aby ste nemali značnú časť portfóliá v európskych a rozvíjajúcich trhoch, znižuje sa tým výnos a zvyšuje kolísavosť investície. 

Zhrnutie

Záver: 

Ako vidíte, vstupné poplatky nie sú rozhodujúce

Podstatné je, vybrať si špičkového makléra, ktorý vám vytvorí portfólio na mieru, podľa vašich potrieb. Za svoju robotu si nechá zaplatiť, ale vyberie vám špičkové fondy s fyzickou replikáciou, nastaví správnu alokáciu fondov, budete vlastniť kvalitné fondy s rozumnými poplatkami, s daňovou úľavou, čo bude mať za následok vyšší zisk pre vašu investíciu.

Pridaná hodnota kvalitného makléra:

Pokiaľ si kúpite sporenie sami, napríklad cez Finax, síce ušetríte na vstupe, ale nezískate žiadnu pridanú hodnotu. Kvalitný maklér sa o vás bude starať, konzultovať vaše potreby a bude vám k dispozícii.

Kvalifikácia makléra:

Pokiaľ maklér nie je schopný sprostredkovať a vytvárať vlastné portfóliá, nie je dostatočne fundovaný, aby vám kvalifikovane poradil. 

Samozrejme je jednoduchšie vyplniť osobné údaje na hotovom produkte a len zaškrtnúť krížik v žiadosti, pre ktorú stratégiu ste sa rozhodli. Títo makléri si však neuvedomujú, že kľúčovými hráčmi na trhu budú v budúcnosti práve tie subjekty, ktoré klientom spravujú majetok. 

Väčšina maklérov buduje klientelu pre rôzne správcovské spoločnosti a obchodníkov s cennými papiermi a taktiež maklérskym firmám pre ktoré pracujú. Tieto inštitúcie im zatiaľ hádžu odrobinky a títo finanční sprostredkovatelia sa do budúcna pripravujú o podstatnú časť príjmu. 

Makléri, ktorí si toto uvedomujú a budú za to zaplatení, tu budú s veľkou pravdepodobnosťou aj za 20 rokov. Makléri, ktorí sú nútení robiť neustály obchod, aby prežili, tu už nemusia byť. Tobôž tí, ktorí dobrovoľne sprostredkúvajú klientom menej výhodný produkt, ktorý si vie kúpiť klient sám cez web a ešte k tomu podstatnejšie lacnejšie ako s ním. 

Prepočty pomáhal vypracovať Ing. Marcel Onufer, autor portálu Financie v pohode.

Chcem s Vami spolupracovať.

Nie ste si istý, či spravujete svoje financie pre Vás tým najvýhodnejším spôsobom? Rád vám pomôžem.

Pôsobím po celom Slovensku

Kontakt