Viete ako získať hypotéku, ak máte pracovnú zmluvu na dobu určitú?

Nemálo žiadateľov o hypotekárny úver má so svojím zamestnávateľom uzatvorený pracovný pomer na dobu určitú, čo môže spôsobiť pri získaní úveru spôsobiť problém. Žiadateľ totiž musím mať nielen dostatočný príjem, ale aby bol schopný hypotéku splácať, potrebuje stabilný príjem.

person

Autorom blogu je Tomáš Maga: Financiám sa venujem roky viac ako na plný úväzok, aby som dokázal skutočne pomáhať svojim klientom, nielen s nimi uzatvárať zmluvy.
Dátum napísania: 15.04.2021
Posledná aktualizácia: 15.04.2021

facebook
Viete ako získať hypotéku, ak máte pracovnú zmluvu na dobu určitú?

Hypotéka pri pracovnej zmluve na dobu určitú

Nemálo žiadateľov o hypotekárny úver má so svojím zamestnávateľom uzatvorený pracovný pomer na dobu určitú, čo môže spôsobiť pri získaní úveru spôsobiť problém. Žiadateľ totiž musím mať nielen dostatočný príjem, ale aby bol schopný hypotéku splácať, potrebuje stabilný príjem.

Tip: Praktický návod, ako si vybaviť tú najvýhodnejšiu hypotéku na aktuálnom trhu

Hoci to nie je ideálne, mať pracovný pomer na dobu určitú neznamená absolútnu nemožnosť získať hypotekárny úver. Všetko závisí od výberu banky, niektorým to pri splnení iných podmienok neprekáža, v prípade iných bánk je to okamžitá stopka. Poďme sa teda pozrieť, ako sa na dobu určitú pozerajú jednotlivé banky.

 

Ktoré banky akceptujú pracovnú zmluvu na dobu určitú pri vybavovaní hypotéky?

hypotéka pri zmluve na dobu určitu tabuľka

*VÚB banka: Dobu určitú akceptujú, ale žiadosť musí byť podaná min. 3 mesiace pred koncom doby určitej, inak sa musí doložiť potvrdenie, že zmluva bude predĺžená.

 

Ako vnímajú banky zmluvu na dobu určitú?

Príjem z pracovného pomeru na dobu určitú v ČSOB akceptujú, ak je tento pracovný pomer u jedného zamestnávateľa dohodnutý na dobu minimálne jeden rok. Prípadne aj vtedy, ak bol už aspoň raz obnovený.

V prípade mBank akceptujú príjem z pracovného pomeru na dobu určitú, ale majú podmienky. Pri obnovenej zmluve musíte žiadosť podať najskôr 3 mesiace po jej predĺžení a minimálne 6 mesiacov pred jej ukončením. Ak je zmluva nová, žiadosť môžete podať najskôr 3 mesiace po jej uzatvorení. Zároveň zmluva musí trvať ešte najmenej 12 mesiacov. Výnimku tvoria vybrané profesie: policajti, vojaci, hasiči, lekári, zdravotné sestry a učitelia.

OTP, Prima Banka a Tatra Banka akceptujú aj príjem zo zmluvy na dobu určitú. V Oberbank je to individuálne. V Poštovej banke pred akceptáciou takéhoto príjmu požadujú potvrdenie od zamestnávateľa ohľadom pokračovania pracovného pomeru.

Podmienky Slovenskej sporiteľne sa dotýkajú len práce v pracovnej agentúre. Zmluva na dobu určitú musí byť uzatvorená minimálne na 13 mesiacov alebo aspoň raz obnovená. Vo VÚB stačí, ak žiadosť podáte minimálne 3 mesiace pred ukončením pracovného pomeru na dobu určitú. Pokiaľ máte k ukončeniu zmluvy bližšie, vystačíte si aj s potvrdením od zamestnávateľa, že sa táto zmluva predĺži.

UniCredit Bank má pravidlo, že v prípade pracovného pomeru na dobu určitú u toho istého zamestnávateľa musí byť pracovná zmluva vrátane doplnkov, uzatvorená na najmenej 24 mesiacov a do konca platnosti tejto zmluvy ostáva viac ako 2 mesiace. 

V prípade doby určitej u dvoch po sebe nasledujúcich zamestnávateľov musí byť súčet trvania pracovných zmlúv minimálne 36 mesiacov a do konca aktuálnej zmluvy, resp. jej dodatkov ostáva viac ako 2 mesiace.

Nie je to nemožné

Každá žiadosť o hypotekárny úver je posudzovaná individuálne, preto nie je možné ponúknuť všeobecnú odpoveď na to, či vám práca na dobu určitú zabráni získať hypotéku. Ide totiž len o jednu časť z posudzovaných materiálov.

Pokiaľ je váš príjem overiteľný cez sociálnu poisťovňu, banka bude vychádzať z údajov uvedených v žiadost

Chcem s Vami spolupracovať.

Nie ste si istý, či spravujete svoje financie pre Vás tým najvýhodnejším spôsobom? Rád vám pomôžem.

Pôsobím po celom Slovensku

Kontakt