10 tipov na čo si dať pozor, než sa pustíte do kariéry finančného poradcu

Financie nemôže robiť každý. Je to nesmierne náročný obor, ktorý vyžaduje obrovský rozhľad.

person

Autorom blogu je Tomáš Maga: Financiám sa venujem roky viac ako na plný úväzok, aby som dokázal skutočne pomáhať svojim klientom, nielen s nimi uzatvárať zmluvy.
Dátum napísania: 08.04.2021
Posledná aktualizácia: 08.04.2021

facebook
10 tipov na čo si dať pozor, než sa pustíte do kariéry finančného poradcu

Nenechajte sa zmanipulovať

Poznáte to, ozve sa vám známy, zavolá vás na kávu, začne vám prezentovať jedinečnú príležitosť, vďaka ktorej sa stanete úspešným podnikateľom, ktorý bude zarábať tisíce Eur mesačne. Žiaľ, musím vás sklamať, drvivej väčšine z vás, sa to nikdy nepodarí a pokiaľ sa nechcete stať len bábkou, zmanipulovaným človekom, ktorý predáva pár produktov, ktorým sám nerozumie, prečítajte si nasledujúci článok. 

 

Financie sú exaktná veda, veľmi rozsiahly a sofistikovaný obor, ktorý je nesmierne náročný.

 

V nasledujúcich 10 bodoch vám poviem, aké sú predpoklady na to, aby ste sa stali v tomto obore úspešný. Úspešný človek nie je taký, ktorý má pod sebou armádu ľudí, ktorí hľadajú ďalších ľudí a popri tom, niekto predá nejaký produkt. Takýto ľudia kazia celkový pohľad na túto náročnú profesiu. Úspešní ľudia v tomto sektore rozumejú trhu, produktom, majú nastavenú kariéru v prospech ľudí a vzdelávanie v prospech klientov.

1. Spravte si vysokú školu zameranú na ekonómiu, financie, prípadne obory ktoré s financiami úzko súvisia.

Vysoké školy na Slovensku síce majú veľa nedostatkov, ale vďaka štúdiu získate teoretické znalosti, ktoré vám v čase, pri tejto profesii pomôžu a vy ušetríte čas, ktorý by ste inak museli venovať samoštúdiu. Samotná škola z vás  žiaľ neurobí odborníka na financie, ale dá vám dobrý základ na štart tejto profesie. Taktiež zistíte, či vás daný obor baví. Je rozdiel keď sa niekto o daný segment zaujíma a vyštuduje s výbornými známkami a je rozdiel, ak niekto získa titul s odretými ušami, obor ho nebaví. Pozor však na ego, po štúdiu ste stále na začiatku, máte však určité skúsenosti, kontakty a pre klientov budete dôveryhodnejší.

2.Nízky vek je veľká prekážka

Ak ste mladý človek a máte menej ako 25 rokov, odporúčam vrátiť sa k bodu číslo jeden, choďte študovať. Ak vás tento obor naozaj zaujíma, venujte sa mu popri štúdiu. Vzdelávajte sa. Nepríjmajte však informácie len z jednej strany, overujte si všetky dáta z overených zdrojov.

3. Majte triezvy pohľad na vec

Ak vám niekto sľubuje hory doly, školenia vášho manažéra sú len samé motivačné nezmysly, sám nevybavuje klientov, len hľadá nových ľudí do tímu, ocitli ste sa v nezdravej firme ,v ktorej sa toho veľa nenaučíte.

4.Urobte si prieskum trhu

Ak ste sa už rozhodli pracovať v tomto sektore, uvedomte si, že je množstvo firiem, ktoré môžu byť pre vás omnoho lepšie. Pri rozhodovaní žiaľ vždy rozhodujú emócie. Tie majú svoje opodstatnenie, odporúčam však urobiť racionálne rozhodnutie. Pokiaľ zistíte, že po racionálnej stránke je to v poriadku, bude to ok, aj po tej emočnej stránke.

  • Zamerajte sa na tieto veci

Porovnajte si provízie vo firmách, dostupnosť kariéry, či je naozaj reálne vypracovať sa na vyššie a najvyššie pozície a v akom čase, koľko ľudí vo firme to už dosiahlo. Ďalej sa zaujímajte koľko ľudí zamestnáva centrála spoločnosti, ako fungujú procesy, na akej úrovni je analytické oddelenie firmy a na akej úrovni je online svet. Vzdelávania by mali byť zamerané čisto na odbornosť. Ak sedíte celý deň na školení a učíte sa ako klientovi odprezentovať firmu, toto nie je vzdelávanie...

O rozdieloch vo firmách čo sa týka kariéry a provízií som písal v tomto článku.

https://www.tomasmaga.sk/financie/clanok/42/velke-porovnanie-provizii-maklerskych-spolocnosti

5. Nechajte tomu čas

Väčšina z vás urobí aj tak emočné rozhodnutie. Tí šikovnejší, ktorí prežijú, v čase urobia zmenu, tí menej šíkovní budú 20 rokov v jednej firme. Pre to je správne urobiť si naozaj kvalitný prieskum trhu a nechať tomu čas, aspoň pár mesiacov. Problémom však je, že každý vás bude chcieť získať k sebe a tu sa dostávame do situácie, že by ste mohli urobiť emočné rozhodnutie. Stretávajte sa pre to s najlepšími obchodníkmi z daných firiem, ktorí robia dlhé roky a ich záujmom nie je budovať sieť. Choďte sa pozrieť ako funguje centrála spoločnosti. Porovnávajte.

6. Je to o ľuďoch

Je aj nie je. Základný faktor ktorý ovplyvňuje kvalitu firmy je jej politika. Ak robí firma veľké semináre, na ktoré volá každého, z takejto firmy utekajte.     

V prvom rade je to o politike firmy. Vo firmách v ktorých sú nízke provízie, nedostupná kariéra, motivačné školenia a volajú do firmy každého, nie sú schopní ľudia. Sú tam ľudia ktorí sú dnes spokojní a ľudia ktorí budú v čase nespokojní, ak sa vypracujú na dostatočnú úroveň a začnú vnímať ako trh funguje. Tí schopnejší ľudia, budú vo firmách, ktoré majú nastavené korektné podmienky pre všetky strany. 

Ak ste doteraz niekde umývali riady a učenie vás nikdy nebralo, nemáte predpoklady na túto prácu a mali by ste upustiť od toho, že máte na to, venovať sa tejto profesii.

7. Nastavte si zrkadlo

  • Vysoká miera sebareflexie je naozaj dôležitým faktorom. Ste si istý, že dokážete denne nasávať množstvo dát a do konca života sa denne vzdelávať?
  •  Ste si vedomý, že chcete spravovať peniaze, ktoré nie sú vaše a vašou nevedomosťou môžete ľudí o peniaze pripraviť?
  • Myslíte si, že keď prídete ku svojmu okoliu a predstavíte sa im ako človek, ktorý im bude spracovať majetok, že vás budú brať vážne?
  • Ste ochotný robiť prácu, z ktorej nebudete mať mnoho x zisk, len prácu a na to, aby ste sa stali v obore úspešným, musíte makať viac ako maká 99% ľudí v tomto obore?
  • Dokážete pracovať s technológiami? učíte sa rýchlo? ste vytrvalý? zodpovedný? čestný? máte charakter? správne nastavený morálny kódex?
  • Máte logické myslenie, dokážete si sadnúť ku knihám a 12 hodín nepretretržite študovať?

8. Nevedomosť neospravedlňuje

V tomto sektore sa nemôžete vyhovoriť na nikoho. Vy ste sa rozhodli spolupracovať so svojím manažérom, firmou, vy prezentujete klientom produkty. Ste si naozaj istý, že daný produkt je naozaj vhodný? A ste si to istý pre to, lebo vám to povedal váš vedúci a že to tak robia všetci vo firme, alebo pre to, že ste si prečítali 100 strán všeobecných obchodných podmienok a porovnali to s každou inštitúciou na trhu?

9.Nerobte predaj

Ak chcete robiť financie kvalitne, nikdy nemôžete predávať jednu poisťovňu, jednu banku, jeden investičný produkt atď. Na to aby ste odvádzali kvalitnú prácu, potrebujete intenzívne študovať produkty, ekonomiku, politiku, komunikáciu atď.

Dištancujte sa od predaja produktov. Pokiaľ chcete odvádzať kvalitnú prácu, potrebujete mať za sebou a vašimi rozhodnutiami, tím špičkových odborníkov, technológie, analytické oddelenie na každý segment. Školenia ktoré absolvujete, musia byť zamerané len na odbornosť. Žiadne motivačné školenia, techniky predaja, neurolingvistické programovania a podobné nezmysly.

Tip: Pozrite si sprievodcu ako sa zorientovať v investíciach s ETF fondami.

10. Nehľadajte nových ľudí do firmy! 

Dokým sami nerozumiete oboru, ste mladý človek, vo financiách len začínate, budovanie siete je nezmysel. Robia to skoro všetci a podľa toho finančný trh na Slovensku aj vyzerá.

 

Týchto 10 bodov je subjektívny pohľad autora, veľa ľudí s týmito názormi nebude súhlasiť, ľudia ktorí robia financie kvalitne sa tam nájdu :) 

 

Chcem s Vami spolupracovať.

Nie ste si istý, či spravujete svoje financie pre Vás tým najvýhodnejším spôsobom? Rád vám pomôžem.

Pôsobím po celom Slovensku

Kontakt